Säsongen i Oslo är nära slutet nu

Robin

Säsongen i Oslo lackar mot sitt slut. säsong kanske inte är rätt ord när man jobbat i en stor stad eller større stad men vi åkte trots allt hit på en 6 månaders period som nu är øver. Jag sist kvar i lägenheten och Oslo av vi som åkte hit. Nu står jag nu i min bar på finlandskryssnings hotellet och børjar fundera øver slutet på säsongen. Før er som inte jobbat säsong så finns det faktiskt en tragisk sak med att jobba säsong och det är att lämna alla nyfunna vänner vid säsongens slut.

Vissa ser man igen, vissa håller man kontakten med, vissa tar man upp kontakten med och det mest tragiska är att vissa ser man førmodligen aldrig igen... ? tänk er det man har lärt känna en person i 6 månader eller mindre och man kommer aldrig se den igen? det är tragiskt,
Så jag står här nu och funderar på vilka av alla dessa skøna människor man kommer träffa igen och vilka man inte kommer träffa igen?
separationsångesten kommer krypande..

Och er som jag/vi lärt känna under den här perioden tack før denna tiden vi kommer komma ihåg er, hoppas ni kommer ihåg oss! Tack før en grymt skoj tid!  vi snakkes ;) hoppas jag ser de flesta på søndag nånstans i dimman !

Facebook är på gott och ont är faktiskt ett väldigt bra verktyg før just den orsaken att hålla kontakten med folk.. nästan alla har ju trots allt en användare där. det førenklar det ganska mycket till att hålla kontakten med gamla som nyfunna vänner.

Slutsummeringen av säsongen Oslo 08/09 är väl den att jag/vi träffat väldigt mycket folk i branschen och man har lärt sig väldigt mycket mer och fått väldigt bra inspiration. Trots att det vart en nød løsning istället før sydney førra høsten så har den varit väldigt bra och nu kan vi Oslo.

Och idag så gav faktiskt bloggen en väldigt bra respons när vi blev till frågade att ställa upp i en tidning med drink recept och bilder.. WoOoW !!! den har funnits i en vecka och fått riktigt bra respons redan. sjukt kul tycker vi !! hoppas att ni tycker det samma..

Och ett tack till er som läser den!!


For life and the adventures ahead! cheers!

Göteborgshelgen över

Andreas

Nu är den helt fantstiska helgen i Göteborg över. Startade med en något bakfull Andreas som steg av bussen från Oslo på Nils Ericsson terminalen i Göteborg. Min skjuss hade skrivit på facebook att det var omöjligt att hämta mig...vad är det för fel på telefon? Fredag kvällen avslutades med besök på Gretas, min första anställning inom restaurangyrket. Som då var Göteborgs STÖRSTA gayklubb! Inte riktigt lika bra drag nu som då, men ack vad kul det var...De vet hur man festar på riktigt!

På söndagen var det dags för Sm kvalet, Årets bartender 2009. Nervöst som fan, det är det alltid! vet inte varför, det bara blir så! Tyvärr gick varken jag eller Robin vidare. Men kvällen avslutades mer än värdigt! Taco, sprit, lek och goda vänners sällskap! Helt underbart! Jag var den som skulle ta det lugnt för jag skulle upp tidigt och hinna med ett tåg...vem stannade till sist och var redo att sänka sju järn till? sossar...

Nu väntar en månad av lugn och ro, massa sprit, en del iordningställande inför 50 års kalaset jag och Robin ska jobba på i juni... sa jag sprit? bra!

For life and the adventures ahead

årets bartender kvalet

Robin

igår så var det äntligen dags att ställa upp i kvalet för sektion väst i årets bartender tävlingen.
Min första gång att tävla i detta, Andreas har ju vart med förr och även vunnit flairingen 2007.
Andreas hamnade i andra heat och jag hamnade i sista heat för att gå upp och blanda drink.
heat är alltså olika omgångar man går upp på en scen, för alla får inte plats samtidigt...
reglerna är att man ska blanda sitt egna recept under 5 min. och garnityr och pressa juicer får man 15 min innan man ska upp i sitt heat och dom bedömmar allt från smak till teknik.
det var väldigt nervöst innan jag kom upp till scenen, jag stod ju trots allt där och såg nästan alla innan det var min tur.
men när jag väl var på scenen så lugnader nerverna ner sig lite, (kan kanske bero på ölen jag drack innan?) fast skakig på handen var man allt!
och sen när jag skulle hälla upp min drink i glasen genom en fin flätad sil så blev den igen slammad så det tog väldigt lång tid för vätskan att komma igenom. vilket jag förlorade väldigt mycket tid på.
Så innan jag blev klar så gick jag över tiden och tappade min teknik poäng. TYPISKT!!
jag kom inte vidare till finalen i sthlm men jag är en erfarenhet rikare och kommer aldrig mer köpa en sil på clas ohlson =)
Men det var kul att vara med och kanske till och med över väger att göra det igen i framtiden..
kvällen avslutades med taco å drinkar hemma hos goda vänner vi jobbat tillsammans med i karibien och sedan blev det park lane natten lång.
riktigt underhållande dag blev det!

over and out

350 Cosmoplitans

Robin

kommer in på jobbet i torsdags, det är premiär för mamma mia musikalen på folkteatern i oslo och får den underbara uppgiften att ordna 350 cosmopolitans !?! till efterminglet som även abba björn och benny ska hänga på!

jag gick in i köket och tog den största grytan jag kunde hitta som blev en 75 liters.
började med att pressa lime juice till 350 cocktails, WoOoW!!
efter lite om och men så stod jag där med 37 liter cosmopolitans, in i frysen med grytan i två timmar.
och sen började gästerna droppa in och jag, christian och en jimmy smekte ut dessa cosmos på lite över fem minuter haha! plus att björn ulvaeus gillade min cosmopolitan och ville ha en till, kind of cool. or not!?! rätt mäktig syn att se 350 människor stå med ett varsitt cocktailglas... tänk så spännande en helt vanlig torsdag kan bli utan att man är helt förberedd på det .. WoOoW!

over and out.

Sm kvalet närmar sig

Andreas

Söndagen den 22 mars ska jag och Robin stå på hotell Rubinen i Göteborg för att delta i årets bartender, Sm i bartending. Sveriges i särklass största och mest omfattande drinktävling. 
Första året för mig i seniorklassen, har bara tävlat i juniorklassen innan. Även första gången jag inte ska vara med i freestyle mixing. Har helt enkelt inte haft tid att kastat flaskor... Vi tävlar om fem finalplatser. Totalt fyra olika sektioner, det blir alltså 20 stycken finalister. Nervöst, mycket förberedning och en hel del sprit. Efter tävlingen självklart. äh hyckla... innan och medans också! 

Jobbar mitt sista pass här i Oslo idag Torsdag, slutar runt fyra på morgonen, blir ju garanterat några avskeds öl efter jobbet. Sen tar jag en taxi till bussen som kommer att ta mig till Göteborg. Hoppas bara man lyckas bli så pass full så man somnar på direkten, men inte vaknar upp bakfull. Det handlar om teknik!

Historian bakom Place1bartender

Vi är två grabbar, Andreas (1983) och Robin (1985). Vi jobbar båda två som bartendrar och älskar det vi gör. Vi är väldig driftiga och sjukt duktiga på det vi håller på med. Vi tar våra yrken på största allvar och gör allt för att utveckla oss själva så väl som yrket i sig. Vi har jobbat och bott ihop sedan 2006. Vi märkte rätt snabbt at att samarbete oss emellan skulle leda någonstans. Än så länge har det lett oss till två heta sommar säsonger i Halmstad och Tylösand, en varm vinter i tropikerna, närmare bestämt Guadeloupe Karibien. En månad i thailand och jobbat tillsammans med FLOW cocktail. En kall vinter i Norges huvudstad Oslo. Sommaren 2009 kommer bli den mest händelserika sommaren hittils. Vi har fått i uppdrag att designa och bygga en bar i Tylösand, på stället där Robin jobbat sen 2004 och Andreas sen 2007.

Vår stora dröm är att öppna upp ett eget ställe. Place 1 (Pläjset) ska stället heta. Vi vet inte vart, när, eller hur. Det är det vi ska ta reda på efter sommaren. Vår inspirationsresa genom världen som kommer att börja i Sydney, Australien ska ge oss nog med kött på benen för att kunna öppna den perfekta cocktailbaren. 

På den här bloggen ska alla som är intresserade av det vi gör kunna följa oss. Vi kommer öppna upp våra liv och försöka få er att förstå vad det här betyder för oss. Vi vill ge en inblick i hur en bartenders liv kan se ut, vi vill upplysa och lära folk att bara för att man kommer in på en bar, dylikt betyder INTE det att man kan uppföra sig hur som helst. Behandla andra medmänniskor som djur. Som ni märker har vi väldigt stor yrkes stolthet och det finns mycket saker som gör oss upprörda.

Vi har mängder med idéer som på något sätt kan utveckla oss själva och branchen. Det svåra är att få ut dem till allmänheten. Vi tänkte att en blogg kunde vara kul. Bra för oss på så sätt att vi får skriva ner våra tankar och idéer och kunna få möjlighten att få lite feedback. Man vet aldrig vem det är som läser, eller hur? 

Följ oss på vår resa där vi delar med oss av vår erfarenhet och kunskap. Mot slutmålet... PlaCe 1... 

RSS 2.0